Τι τρώνε οι σκύλοι;


Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε σχετικά με το μαγειρευτό φαγητό?

 
Oι ζωικές τροφές (κρέας, εντόσθια, κλπ), πρέπει να αποτελούν το 70% της διατροφής του σκύλου μας ενώ οι φυτικές τροφές (λαχανικά, και δημητριακά), το 30%.
 
Οι τροφές ζωικής προέλευσης
 
- Κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί, κατσίκι). Πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του σκύλου.
 
- Εντόσθια (να μην υπερβαίνουν το 10% της τροφής διότι ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα διάρροιας στο σκύλο).
 
- Ψάρι φρέσκο (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός κτλ ) ή σε κονσέρβα. Εάν δεν αφαιρέσουμε τα κόκαλα από το ψάρι, δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε ασβέστιο στην τροφή.
 
- Αυγά. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος και του κρέατος.
 
- Γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κουτάβια χάνουν την ικανότητα να χωνεύουν την λακτόζη που περιέχεται στο γάλα της μητέρας τους αμέσως μετά τον απογαλακτισμό. Το αγελαδινό γάλα δημιουργεί πολύ σοβαρές διάρροιες και σε κουτάβια και σε ενήλικους σκυλούς, γι’ αυτό δεν πρέπει να το δίνουμε στο σκύλο.
Αντιθέτως τα «ζυμωμένα» γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυριά) δεν αποτελούν πρόβλημα επειδή τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος που περιέχουν αφομοιώνουν τη λακτόζη.
 
Το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικα (ζωντανά μικροβιακά συστατικά) που βελτιωνόμουν τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου.
Το τυρί θα πρέπει να μην χει πολλά λιπαρά και να είναι ανάλατο (πχ cottage cheese, ανθότυρο κτλ)
 
- Κόκαλα. ΠΟΤΕ δεν δίνουμε μαγειρεμένα κόκαλα στο σκύλο. Τα μαγειρεμένα κόκαλα σπάνε σε αιχμηρά κομμάτια και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στο λαιμό, το στομάχι ή στο έντερο του σκύλου.

www.koutavaki.gr/2010/10/blog-post_465.html

Πριν αρχίσουμε κάποιου είδους διατροφή πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας  τον κανόνα, ότι:
Ο άνθρωπος είναι ζώο παμφάγο και πρέπει να τρέφεται (στο περίπου) με  50% κρέας και 50% φυτικές ίνες.
Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο με 70% κρέας και 30% φυτικές ίνες.
Η γάτα είναι σαρκοφάγο με 90% κρέας και 10% φυτικές ίνες.
Αυτό σημαίνει ότι το σκυλί μας δεν πρέπει να τρέφεται με το ίδιο φαγητό με μας ή με τη γάτα μας.

www.mytail.gr/i_diatrofi_tou_skilou.aspx