Τι θα πει "παιδί"

Τι θα πει "παιδί"

Μέσα από αστεία και τρυφερά πορτρέτα, η Beatrice Alemagna μας μεταφέρει στο γεμάτο ποίηση και πονηριά κόσμο της παιδικής ηλικίας. 
Η Βeatrice Alemagna θέτει ένα δύσκολο ερώτημα: "Τι θα πει παιδί;" και το απαντά η ίδια με τρυφερότητα και ευφυία, με λέξεις και με σχέδια. 
"Ένα παιδί έχει μικρά χέρια, μικρά πόδια, μικρά αυτιά, αλλά όχι και μικρές ιδέες". "Ένα παιδί είναι ένας μικρός άνθρωπος που μια μέρα θα μεγαλώσει". Με τους φόβους του, τις ιδέες του, τα δάκρυα και τις χαρές του, διαμορφώνει τον κόσμο του. Μαθαίνοντας να μεγαλώνεις, σημαίνει πάνω απ' όλα ότι είσαι παιδί.

 
 

«Ένα παιδί είναι ένας μικρός άνθρωπος.

Είναι μικρό μόνο για λίγο, μετά μεγαλώνει.

Αλλάζει χωρίς να το νιώθει.

Σιγά – σιγά και αθόρυβα το κορμί του μακραίνει.

Ένα παιδί δεν θα είναι παιδί για πάντα.

Μια ωραία μέρα αλλάζει.»

 

«Ένα παιδί έχει μικρά χέρια, μικρά πόδια και μικρά αυτιά, αλλά όχι μικρές ιδέες.

Τα παιδιά έχουν καμιά φορά πολύ μεγάλες ιδέες που όταν τις ακούνε οι μεγάλοι χαίρονται και μένουν με το στόμα ανοιχτό.»

 

Ένα πανέμορφο βιβλίο για παιδιά. Σε κάθε σελίδα βλέπουν γραμμένες τις σκέψεις τους, τις χαρές τους, τις ανησυχίες τους.

Αλλά κι ένα βιβλίο για μεγάλους. Με κάθε σελίδα γυρίζουν κάποια χρόνια πίσω και ξαναγίνονται παιδιά.

Τι θα πει «παιδί»; Ερώτηση που αρχικά φαίνεται εύκολη, όταν όμως προσπαθήσεις να την απαντήσεις αντιλαμβάνεσαι τη δυσκολία της. Ίσως γιατί οι μεγάλοι έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι παιδί. Και τα παιδιά δεν μπορούν να εξηγήσουν με λόγια κάτι που βιώνουν καθημερινά. ΗBeatriceAlemagnaόμως με αυτό το βιβλίο μας κάνει κάποιες στιγμές να χαμογελάσουμε και κάποιες άλλες να σκεφτούμε. Λίγα λόγια και μεγάλες εικόνες που απεικονίζουν παιδιά. Αστείες, έξυπνες, τρυφερές, αληθινές.

 

Τα παιδιά ζουν σε ένα τεράστιο κόσμο, τον κόσμο των μεγάλων. Αυτό είναι γεγονός. Όμως είναι σίγουρο πως ο κόσμος μας θα ήταν τόσος δα αν δεν υπήρχαν τα παιδιά σε αυτόν.